Centraal Museum Nieuwsbrief # 11

Utrecht, 25 augustus 2005

 

-          28 augustus: openbare discussie ‘engagement in museumland’

-          Hiero! in Kids Centraal

-          Stichting Victor IV: De Kruisiging

-          4 september: Utrecht Uitfeest

-          Oud-Amelisweerd in september

-          Aankondiging: Global Fashion / Local Tradition

 

Discussie hedendaags engagement in museumland: 28 augustus, 15.00 uur

Een belangrijk thema van de zomertentoonstelling Alles werd Anders is de manier waarop kunstenaars reageerden op de politieke en culturele realiteit van de 19de eeuw. Op 28 augustus – de laatste dag van de tentoonstelling - is in het Centraal Museum om 15.00 uur een openbare discussie over hedendaags engagement in de kunsten, waarbij de positie van het museum niet buiten schot kan blijven. Aanwezig zijn personen van het Utrechtse stadsbestuur, het Utrechtse kunstonderwijs, Utrechtse kunstenaars e.a. Pauline Terreehorst is gespreksleider van de middag. Aanwezig zijn? Graag hier aanmelden. Zie ook: website.  

 

Op zoek naar je roots in Kids Centraal: Hiero!

Op zaterdag 3 september opent in Kids Centraal de tentoonstelling ‘Hiero!’ voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud. Kinderen van vier basisscholen onderzochten hun eigen ‘hier’ en hielpen zo vijf kunstenaars bij het maken van de tentoonstelling ‘Hiero!’. Kids Centraal is omgetoverd tot een denkbeeldig huis, waarin je met een plattegrond in de hand de kunstwerken ontdekt en tegelijkertijd je eigen ‘hier’ bestudeert. Op woensdagen en in het weekend zijn er ‘Hiero!’ workshops, reserveren: klik hier of bel 030 2362307. Zie ook de Kids Centraal website. 

 

 

Hendrick ter Brugghen (kopie),

De kruisiging, 1624?

 

Stichting Victor IV: 3 september t/m 8 januari

Vanaf 3 september 2005 is in projectkamer 2 de presentatie `Stichting Victor IV, De kruisiging met leden van de familie van Adriaen Willemsz. Ploos, door Hendrick ter Brugghen (kopie), 1624?’ te zien. Het schilderij is dankzij een uitvoerige restauratie, mogelijk gemaakt door Stichting Victor Heiloo, voor het eerst sinds de aankoop in 1987 te zien. De expositie geeft inzicht in de complexe ontstaansgeschiedenis van het schilderij, dat een kopie is naar Hendrick ter Brugghens origineel in New York. ‘Stichting Victor IV’ is de vierde in een serie van zes kleine exposities waarin schilderijen uit de collectie oude schilderkunst centraal staan. Aanleiding voor de serie tentoonstellingen is een grote subsidie voor restauratie en materieel-technisch onderzoek, verstrekt door Stichting Victor Heiloo.

 

 

Utrecht Uitfeest: 2 gratis concerten Fortuna Ensemble in de kapel

Op 4 september opent cultureel Utrecht het nieuwe seizoen. In de middeleeuwse Agnietenkapel van het Centraal Museum geeft het Utrechtse ensemble Fortuna twee bijzondere concerten met Marialiederen van de Utrechtse kerken, kloosters en kluizen rond 1450. Fortuna maakte een reconstructie van de Middelnederlandse liederen die ooit, ruim 500 jaar geleden, door de nonnen van het Agnietenklooster in de oorspronkelijke Agnietenkapel werden gezongen. Aanvang concerten: 14.00 en 15.30 uur. Toegang museum en concert: gratis.

 

Oud-Amelisweerd, rondleidingen en table d’hôte

Het Landhuis Oud-Amelisweerd in Bunnik, waar deze zomer de fototentoonstelling ‘De Chinese kamers’ plaatsvindt, is nog tot en met 25 september op zaterdagen en zondagen te bezichtigen met een rondleiding. Op open monumentendag op 10 september zijn er verkorte rondleidingen (€ 2,- p.p.) Reserveren is verplicht: 030 2362353. In september zijn er op vrijdag- en zaterdagavonden tevens weer de befaamde ‘tables d’hôte’(aanschuiftafel met vijfgangen diner en rondleidingen). Ook hiervoor kunt u zich aanmelden via 030 2362353.

 

Aankondiging: Global Fashion / Local Tradition

Van 17 september tot en met 15 januari presenteert het Centraal Museum de tentoonstelling Global Fashion / Local Tradition, waarin de invloed van globalisering in de modewereld centraal staat. Niet langer zijn Parijs, Milaan en Londen de steden die de toon aangeven. Via het Internet en de internationale Fashion Weeks vindt ook niet-westers modetalent zijn weg in de wereldwijde mode. Geborduurde Chinese zijde, eeuwenoude Griekse draperieën en klassiek haak- en breiwerk laten zien dat tradities en vakmanschap in opkomst zijn. Te zien is werk van internationale modeontwerpers, onder wie topontwerpers als Vivienne Westwood, John Galliano en Hussein Chalayan, en minder bekend ontwerptalent uit de hele wereld.

 

 

Alexandre Herchcovitch, 2005

foto: Marcia Fasoli 

Centraal Museum

www.centraalmuseum.nl

Nicolaaskerkhof 10, Utrecht, buslijn 2

T+31(0)30-2362362

F+31(0)30-2332006

open di-zo 11.00-17.00

gesloten 30 apr, 25 dec & 1 jan

Entree: € 8,-, € 5,- voor kortingspashouders, gratis voor kinderen t/m 12, Museumkaart en CMclub

 

Wilt u voortaan geen e-mail nieuwsbrief meer ontvangen? klik hier